Menu

Junnubilisliigan liigainfo: toiminta Suomessa

8-ball-1433211-1279x852

Aikuisten biljardia on koko Suomessa pelattu jo vuosikymmeniä, mutta nuorten liiga on tuoreempi ilmiö. Nuoret eivät aina ole olleet kiinnostuneita biljardista Suomessa, joten viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut kehitys nuorten biljardissa on merkittävää. Suomen biljardiliitto kuitenkin tukee vahvasti nuorten pelaamis- ja kilpailumahdollisuuksia. Maailmalta junnubilisliigoja löytyy myös eri maista ja Euroopassa taistellaan joka vuosi Euroopan mestaruudesta – myös Suomi on ollut toisinaan peleissä mukana. Suomalaiset nuoret biljardin pelaajat ovat päässeet matkustamaan ympäriinsä myös viime vuosina, kuten Pirkanmaalainen Jesse Kivelä, joka kovan harjoittelun tuloksena toi Suomeen kultaa Euroopan mestarijoukkueessa vuonna 2013.

Resulttia solutions -junnubilisliiga alkoi Tampereella nuorisotalojen välisenä turnauksena kaudella 2010-2011 ja saavutti suuren suosion. Turnauksessa oli lähes 90 alle 18-vuotiasta. Mestaruussarjan lohkoja oli kaksi. Valtavan menestyksen ansiosta junnubilisliigaa päätettiin Resulttia Solutionsin toimesta laajentaa muuallekin Suomeen. 2011-12 liiga siirtyi Suomen biljardiliitto ry:n alaisuuteen. Suomen biljardiliitto tukeekin toimintaa ahkerasti, korostaen nuorten roolia yhdistyksessä ja kannustaa nuoria liittymään biljardiseuroihin. Junioriliigojen toiminta levisi nuorisotaloille, joissa se tavoitti useita kiinnostuneita, ja liiga onkin tähän mennessä levinnyt kaikkiin Suomen kuntiin. Nuorisotaloilla pelataan sekä 8- että 9-palloa ja junnubilisliigaa pyörittää edelleen pitkäikäinen urheiluseurojen ja yritysten toiminnan kehittämiseen erikoistunut Resulttia solutions.

Junior-sarjan bilisliiga uudistui viimeksi 2015-16 ja se on kaikille alle 18-vuotiaille tytöille ja pojille suunnattu biljardijoukkueliiga, jonka tarkoituksena on yhdistää nuoria ja tuoda heille uusia kokemuksia, kavereita ja taitoja. Bilisliiga parantaa ryhmähenkeä, kun koko porukka kannustaa toisiaan ja pelaa yhdessä. Myös nuorisotalot hyötyvät bilisliigasta, sillä se yhdistää nuoria ja tuo taloille säännöllistä ja hyvin järjestettyä toimintaa. Resulttia solutions haluaa tukea ja kehittää pelaajiaan monipuolisesti.

Junnubilisliigassa pelataan 8-palloa. Joukkue voi liigassa olla mikä tahansa ryhmä nuoria, jolla on Tampereella alaikäisille soveltuva kotipelipaikka, josta löytyy biljardipöytä. Ryhmässä on oltava ainakin kolme pelaajaa sekä täysi-ikäinen yhteyshenkilö. Säännöt ja toiminta muuttuivat viimeksi vuonna 2015 junnubilisliigan täyttäessä viisi vuotta. Suurimmat muutokset tapahtuivat joukkueen koossa, ja toiminnan laajentamisessa. Finaalit pelataan keväisin, ja finaaleissa palkitaan kunnalliset mestarit sekä joukkue- että pelaajatasolla.