Menu

Nuorisotalojen kilpailut, SM-liiga ja RG-kilpailut

pool

Suomen biljardiliitto ry järjestää vuosittain junioreiden SM-liigan, johon pelaajat voivat myös halutessaan osallistua. Kaikki biljardiliiton jäsenseurojen jäsenet voivat osallistua, mikäli täyttävät ikävaatimukset. SM-liigan otteluissa pelataan kolmen hengen joukkueissa 8- tai 9- palloa liiton virallisilla säännöillä. Joukkueessa voi olla yhteensä enintään viisi pelaajaa, mutta ottelussa joukkuetta edustaa kolme henkilöä.

Liigan osaanottajien on oltava alle 18-vuotiaita. Tarkemmat tiedot syntymäpäivämääristä löytyvät Suomen biljardiliiton virallisilta sivuilta aina ennen liigakauden alkua. 8-pallon mestaruuspelit alkavat tavallisesti keväisin, ja 9-pallon mestaruudesta kilpaillaan syksyisin. Kilpailuun ei sallita biljardiliiton kilpailuissa menestyksellisesti pelanneita nuoria. Ilmoittautua kannattaa hyvissä ajoin, sillä mukaan otetaan yleensä enintään 16 joukkuetta ilmoittautumisjärjestyksen mukaan.

Myös 15-vuotiaille ja tytöille on omat sarjansa, ja sarjat voivat vaihdella eri kausina, joten tiedot kannattaa aina tarkistaa biljardiliiton sivuilta. Muissa sarjoissa joukkueiden koot ja joukkuemäärät saattavat vaihdella. Joukkueita usein otetaan mukaan pienempi määrä, joten kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin.

SM-liigassa sekä RG-kilpailuissa pelaajat osallistuvat yksilöinä. RG-kilpailuissa ensikertalaiset pelaavat ilmaiseksi. Kilpailijat ovat 17-18-vuotiaita; syntymäpäivät ja ikärajat voi tarkistaa liiton sivuilta. Kaikki pelaajat pelaavat kaikkia vastaan. Osallistujia liigassa on oltava vähintään kuusi, tai kilpailu peruutetaan. Ilmoittautuminen täytyy suorittaa kilpailua edeltävänä torstaina kello 21.00 mennessä.

Sekä RG- että SM-kilpailut pelataan kaikkien ikäluokkien kesken yhtenä kilpailuna. Pelaajia on lohkossa 4-6, lohkoja 2 ja neljä parasta sijoitetaan. Yli 12:n pelaajan kilpailuihin on erillinen kaavio, jossa käytetään tuplaeliminaatiota. Pelaajan sijoituksen määräävät voitot; keskinäisten otteluiden voitot, eräsuhde sekä voitetut erät; koko lohkon eräsuhde, sekä koko lohkon voitetut erät, ja “sudden death” -erä. Voittajat palkitaan joko mitaalein tai pokaalein. Kilpailuissa vaaditaan yleensä virallinen asu, jonka voi tarkistaa liiton sivuilta.

Kilpailukutsuja levittävät yleensä Suomen biljardiliiton jäsenseurat, ja näiltä saa asiasta lisätietoa. Kilpailuihin osallistuvat pelaajat voivat myös osallistua liittojen järjestämille leireille saman kauden aikana. Seuran panostaessa junioreiden kilpailuihin litto myös avustaa kustannuksissa, ja seura voi myös hakea junioritoimintaa varten tukea. Kilpailutoiminta tarjoaa kehitysmahdollisuuksia pelaajille sekä seuralle, ja tukee myös Suomen biljardiliiton toimintaa.