Menu

Biljardin historiaa

Elongated_octagon_billiard_table_ca._1920

Biljardin arvioidaan kehittyneen nurmikolla pelattavista peleistä kuten kroketista tai golfista jo 1300-luvulla. Se lähti leviämään Ranskasta, ja saavutti suuren suosion etenkin Englannissa. Peli oli pitkään sekä yläluokan että hämyisten kapakoiden peli, vasta 1900-luvulla se tavoitti keskiluokan.

Anders Byström, Helsingin entinen pormestari, toi biljardin Suomeen 1700-luvulla, jolloin myös ensimmäinen biljarisali avattiin Helsinkiin. Peli oli vuosikymmeniä kiistan aihe, sillä sitä pidettiin rahanhukkana ja paheellisena. Sen maine ei kuitenkaan yhtä huono kuin esimerkiksi kortinpeluun, ja myös uskonnollisetkin piirit sietivät sitä. 1800-luvulla biljardi kuitenkin alkoi saavuttaa suurta suosiota sivistyneistön keskuudessa ja levitä muuallekin Suomeen.

Vielä tuohon aikaan peli poikkesi huomattavasti nykyisestä. Biljardin historiassa on muun muassa käytetty käyriä mailoja, keiloja ja portteja. Kehitystä pelissä tapahtui eri maissa erilailla, kunnes 1900-luvulla englantilainen snooker sekä amerikkalainen 9-pallo saavuttivat suuren suosion. Tämän jälkeen biljardi jaettiin kolmeen alalajiin, joita yhä pelataan, eli carambolaan, snookeriin, ja 8- ja 9-palloon sekä straight pooliin.

1800-luvun jälkeen biljardi myös monipuolistui ajanvietteestä ja rahapelistä kilpailulajiksi. Kaikissa alalajeissa pelattiin maailmanmestaruusotteluita ja osa biljarditähdistä nautti suurta suosiota. 1930-luvun lama kuitenkin pysäytti lajin pitkäksi aikaa vielä toisen maailmansodan jälkeenkin.

Vaikka hoveissa biljardi oli sekä mahtinaisten että -miesten laji, peli sittemmin muodostui hyvin miehiseksi, sillä sitä pelattiin lähinnä paheellisina pidetyissä kapakoissa. Biljardia pelattiin ilman takkia, eikä herrasmiehen ollut sopivaa esiintyä naisten seurassa ilman takkia, joten naisia ei yleensä sallittu saleihin. Nykyäänkin valtaosa pelaajista on miehiä, mutta naisien osuuskin on ollut viime aikoina nousussa.

60-luvulla biljardi alkoi toipua populäärikulttuurin ansiosta, sekä monet viihdejätit tajusivat lajin arvon TV-viihteenä. Tuolloin biljardikilpailut rantautuivat Suomeenkin. Suomen biljardiliitto perustettiin vuonna 1973 yhdeksän eri seuran toimesta. Nykyisin jäsenseuroja on yli 80, joskin kaikki eivät kilpaile. Alussa Suomessa kilpailtiin vaan kotimaisessa alalajissa kaisassa, jossa yhä järjestetään SM-tason kilpailuja.

80-luvulla snookerin suosio kasvoi Suomessa räjähdysmäisesti, ja Suomen Snookerliitto perustettiin lajin toiminnan hallintaa haluavan pelisalin toimesta. Tämä aiheutti useita kiistoja biljardin harrastajien joukossa, mutta snookerin suosion laantuessa Snookerliitto lakkautettiin ja snookerin pelaajat liittyivät Suomen biljardiliittoon. Lajissa kilpaillaan yhä Suomessa.